Kevät : Huhtikuu

Ensimmäiset karhut saapuvat alueelle yleensä maaliskuun lopulla, viimeistään huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisenä heräävät isot uroskarhut, joiden saapumisaika kojuille riippuu kevään olosuhteista ja siitä, kuinka kaukana kojualueesta karhut ovat talvehtineet. Keväällä karhut ovat talven jälkeen hoikempia ja niiden nahka on löysempi, ikään kuin ”pari numeroa liian iso”.

 

Huhtikuun päiväkohtaisia aikatauluja on mukautettu kuukauteen sopivaksi, koska tällöin karhut voivat tulla aikaisemmin ja näin myös päivänvalon aikaa on enemmän hyödynnettävissä. Kevään olosuhteet voivat vaih-della eri vuosina, kuten lämpötilat, lumen määrä ja sen sulaminen, mutta pääsääntöisesti kevät etenee, ku-ten alempana osioissa kerrotaan. Huhtikuussa kevät etenee vauhdilla ja maisemaa muuttuu nopeasti, varsinkin jos sää on lämmin tai sataa vettä.

Kuun alussa on vielä paljon lunta, mutta kuun lopussa voi olla enää vain vähän. Suuria muutoksi voi tapahtua jo viikossa, kun valo ja lämpö lisääntyvät. Kevään edetessä valoisa aika ja valon määrä lisääntyvät joka päivä useita minuutteja. Lisäksi, lumi heijastaa valoa hyvin, joten kuvaus ei rajoitu vain päivänvalon aikaan vaan kuvausaika on pitempi. Pitempään on mahdollista kuvata täysikuun aikaan, ja kun tällöin taivas on selkeä, on mahdollista kuvata läpi yön.

 

Karhujen lisäksi myös ahmat liikkuvat aktiivisesti kojualueella, ja ahman kuvaaminen on mahdollista vuoden ympäri. Muuttolinnut saapuvat pääsääntöisesti kuun lopussa, mutta joitain lajeja voi alkaa tulla jo huhtikuun puolen välin jälkeen. Teeren soidinaika ajoittuu huhtikuun lopulle, jolloin teeriä voi joskus päästä kuvaamaan lammen jäällä kojujen edessä, myös niiden ääntelyä voi päästä kuulemaan ympäristöstä aamupuolella yötä auringon noustessa.

 • Aikataulu ja Sää

  Aikataulu

  Klo 16.00     Info, jonka jälkeen lyhyt kävely kojuille (500-900 metriä).

  Klo 08.00    Paluu kojuilta.

   

  Lämpötilat

  Huhtikuun alussa lämpötilat ovat yöllä -5 ja -20 välillä ja päivällä +5 ja -5 asteen välillä.

  Huhtikuun lopulla lämpötilat ovat yöllä +5 ja -5 välillä ja päivällä 0 ja +5 asteen välillä.

   

  Valoisuus

  Huhtikuun puolivälissä aurinko laskee noin klo 20.40 ja nousee noin klo 5.30.

   

  Vaatetus ja varustus

  Kojuissa on talvimakuupussit, suositeltavaa on laittaa makuupussi tuolille ja mennä sukkasillaan makuupussin sisälle, näin pysyy paremmin lämpimänä ja pystyy samalla kuvaamaan. Koska ilma on pääasiassa pakkasen puolella, on tärkeää muistaa henkilökohtainen lämmin yleisvaatetus, pipo, lämpimät käsineet, villasukat ja kosteuden kestävät jalkineet.

  Vinkkejä lumella ja pakkasessa kuvaamiseen

   

  - Lumisateella voi käyttää pientä ilmapumppua objektiivin pudistamiseen lumihiutaleista tai objektiivin päälle voi laittaa suojan.

   

  - Pakkasten aikaan hengityksen kosteus voi huurtaa kameran etsimen. Hengitys kannattaa kohdistaa kameran ohi tai sen alapuolelle ja suun edessä voi pitää esimerkiksi kaulaliinaa.

   

  - Kylmä ilma tyhjentää akut tavallista nopeammin, joten kojussa akut olisi hyvä saada pidettyä lämpimässä. Vara-akkuja olisi tärkeää olla mukana.

   

  - Kun palaa kojuilta, ilman kosteus voi tiivistyä kameraan sisälle tuotaessa. Kamera kannattaa tuoda sisään esimerkiksi suljetussa laukussa, takkiin käärittynä tai ilmattomassa muovipussissa, jossa kameran kannattaa antaa lämmetä sisällä 1-2 tuntia. Muistikortin voi ottaa pois jo ulkona.

 

Wild Brown Bear

Kostamustie 5644

88930 Lentiira (Vartius)

   © 2018 Wild Brown Bear Oy

S-posti: myynti()karhunkatselu.fi

 

Puh: 040 5469008

facebook.com/wildbrownbear

Sivukartta

Etusivu

Karhukausi

Kojut

Ahma

Linnut

Nisäkkäät

Maisemat

Karhukeskus

Hinnasto

Info

Huhtikuu

Toukokuu

Kesäkuu-Heinäkuu-Elokuu

Syyskuu

Karhunpennut

Kuvauskojut

Katselukoiut

Lintukoju

Lintulajit Kuhmon alueella

Susi

Tietoa meistä

Varaukset ja tiedustelut

Säännöt ja  info

Saapumisohjeet

Valokuvaajiamme