Karhunpennut

Karhut tulevat sukukypsiksi tavallisesti 3-5 vuoden iässä. Karhut voivat elää 20-25 -vuotiaiksi luonnossa, jonka aikana karhunaaras voi synnyttää 2-4 vuoden välein. Naaras synnyttää pennut talvipesään tammikuun lopulla, pentuja voi syntyä 1-3, harvoin 4 pentua.

 

Pennut seuraavat emoaan yleensä kolmannen vuoden kevääseen saakka, mutta emon ja pentujen keskinäi-nen yhdessäolo ei kuitenkaan ole katkeamatonta. Saman vuoden pennut seuraavat vuoden ajan tiiviisti emoaan, kunnes seuraavan vuoden toukokuussa emon ja edellisen vuoden pentujen eli erauspentujen tiet erkaantuvat kiima-ajaksi.

 

Erauspennut ja emo liittyvät toistensa seuraan jälleen myöhemmin kesällä, jolloin pennut jälleen seuraavat tiiviisti emoaan läpi loppukesän ja syksyn talvipesään. Kolmantena keväänä talvipesästä lähdön jälkeen emon ja pentujen tiet erkaantuvat uudelleen. Pennut kulkevat nyt yksinään, mutta ne voivat kohdata toisensa ja perheenjäsenet sietävät toisiaan jopa lähietäisyydellä.

 

Eri pentueita on käynyt kojualueella vuosittain vähintään kaksi. Saman vuoden pentueita on nähty joka vuosi vähintään yksi tai useampia, edellisen vuoden pentueita vähintään yksi vuodessa.

Vinkkejä pentueiden kuvaamiseen

 

- Jotta koko pentueen saa kuvaan, on hyvä varautua tarpeeksi lyhyellä polttovälillä, zoom-objektiivi on hyvä valinta.

 

- Kun pentue on jo paikalla, kannattaa kameran rungossa olla ennakoituna valmiiksi sopiva objektiivi. Ei ole suositeltavaa vaihtaa objektiivia silloin kun pentue on jo paikalla, koska kuvausaikaa menee hukkaan ja mah-dolliset äänet ja kameran asettelu voivat säikyttää pentuetta.

 

- Pentue voi viipyä vain lyhyen aikaa, kaikki aika kannattaa käyttää hyödyksi.

 

- Pennut ovat vikkeliä. Vähän valon aikaan kuvaan voi tulla helpommin liike-epäterävyyttä, joten kannattaa pitää suljinaika tarpeeksi lyhyenä ja ISO-arvo tarpeeksi suurena.

 

Wild Brown Bear

Kostamustie 5644

88930 Lentiira (Vartius)

   © 2018 Wild Brown Bear Oy

S-posti: myynti()karhunkatselu.fi

 

Puh: 040 5469008

facebook.com/wildbrownbear

Sivukartta

Etusivu

Karhukausi

Kojut

Ahma

Linnut

Nisäkkäät

Maisemat

Karhukeskus

Hinnasto

Info

Huhtikuu

Toukokuu

Kesäkuu-Heinäkuu-Elokuu

Syyskuu

Karhunpennut

Kuvauskojut

Katselukoiut

Lintukoju

Lintulajit Kuhmon alueella

Susi

Tietoa meistä

Varaukset ja tiedustelut

Säännöt ja  info

Saapumisohjeet

Valokuvaajiamme