Syksy : Syyskuu

Syyskuu on ruskan ja pentueiden aikaa. Syyskuussa karhut tulevat kojualueelle aikaisemmin kuin kesällä, koska kilpailu ruuasta on kovempaa. Kun karhut syövät talvea varten, ne syövät enemmän kerralla ja siten myös viipyvät alueella pitempään.

 

Pidemmän viipymisen takia syksyllä on suurempi todennäköisyys, että näkyvissä voi olla samaan aikaan useita eri karhuja. Talviunta varten tankatun ravinnon vuoksi karhujen olemus on pyöreämpi ja turkki on hyvässä kunnossa syksyisin.

 

Koska syksyllä karhut yleensä tulevat usein aikaisemmin iltapäivällä, syyskuun kojulle menoa on aikaistettu tunnilla. Näin myös päivänvalon aikaa on enemmän hyödynnettävissä, koska syksyn edetessä päivän valoisa aika lyhenee. Syksy tarjoaa valoa ja väriä eri lailla, ja siten uusia mahdollisuuksia kuviin. Auringonlaskun jälkeen ja ennen auringonnousua hämärää kuvausaikaa on pari tuntia. Pilvisinä päivinä metsässä olevissa kojuissa kuvaamisaika on lyhyt, noin 1-3 tuntia. Syksyllä illat ovat hämäriä ja yöt pimeitä, tällöin on hyvät mahdollisuudet kuvata revontulia ja täysikuuta niiden ajoittuessa oikeaan aikaan.

Maasto ja ilma ovat kosteita, ympäristö on rauhallisen hiljaista. Enää ei näy eikä kuulu kesän lintuja, mutta pöllön ääniä voi kuulla syys öinä. Hiljaisina iltoina ja öinä voi kuulla myös susien ulvontaa, kun ne viestivät toistensa kanssa. Ulvonta voi kuulua joskus kojuihin, joista on päästy kuvaamaan myös susien syksyisiä vierailuja.

 

Syyskuun lopulla voi olla pakkasöitä, joiden vuoksi ympäristössä voi olla huurteisia puita, heinikkoa ja muuta kasvillisuutta. Pakkasten myötä myös lumisateet ovat mahdollisia.

 • Aikataulu ja Sää

  Aikataulu

  Klo 16.00     Info ja lyhyt kävely kojuille (500-900 metriä). Syyskuun lopussa voidaan kojulle menoa aikaistaa lisää karhujen liikkumisen mukaan.

  Klo 08.00    Paluu kojuilta.

   

  Lämpötilat

  Syyskuun alussa lämpötilat ovat yöllä 0 ja +5 välillä ja päivällä +5 ja +15 asteen välillä.

  Syyskuun lopulla lämpötilat ovat yöllä -5 ja +5 välillä ja päivällä +5 ja +10 asteen välillä.

   

  Valoisuus

  Syyskuun puolivälissä aurinko laskee noin klo 19.30 ja nousee noin klo 6.20.

   

  Vaatetus ja varustus

  Kojuissa on makuupussit, kannattaa laittaa makuupussi tuolille ja mennä sukkasillaan makuupussin sisälle, näin pysyy paremmin lämpimänä ja pystyy samalla kuvamaan. Koska lämpötila on viileä, on tärkeää muistaa henkilökohtainen lämmin yleisvaatetus, pipo, lämpimät käsineet, villasukat ja kosteuden kestävät jalkineet.

  Vinkkejä syksyllä kuvaamiseen

   

  - Kostean ja kylmän ilman aikaan hengitys voi huurtaa etsimen. Hengitys kannattaa kohdistaa kameran ohi tai sen alapuolelle ja suun edessä voi pitää esimerkiksi kaulaliinaa.

   

  - Sateella voi käyttää suojaa linssissä ja kamerassa, jotta sadepisarat eivät kastele niitä.

   

  - Objektiivia ei kannata turhan takia ottaa kojun sisäpuolella, jottei linssin pintaan pääse tiivistymään kosteutta.

   

  - Kylmä ilma tyhjentää akut tavallista nopeammin, joten kannattaa ottaa vara-akkuja mukaan. Kojussa akut olisi hyvä saada pidettyä lämpimässä.

   

  - Valovoimaiset (f/2,8) objektiivit mahdollistavat myöhempään illalla ja aikaisemmin aamulla kuvaamisen.

 

Wild Brown Bear

Kostamustie 5644

88930 Lentiira (Vartius)

   © 2018 Wild Brown Bear Oy

S-posti: myynti()karhunkatselu.fi

 

Puh: 040 5469008

facebook.com/wildbrownbear

Sivukartta

Etusivu

Karhukausi

Kojut

Ahma

Linnut

Nisäkkäät

Maisemat

Karhukeskus

Hinnasto

Info

Huhtikuu

Toukokuu

Kesäkuu-Heinäkuu-Elokuu

Syyskuu

Karhunpennut

Kuvauskojut

Katselukoiut

Lintukoju

Lintulajit Kuhmon alueella

Susi

Tietoa meistä

Varaukset ja tiedustelut

Säännöt ja  info

Saapumisohjeet

Valokuvaajiamme